sobota, 8 sierpnia 2015

Mielone kalafiorowo koperkowe


 Szukałam pomysłu na pół kalafiora i pomysł zrodził się sam. Miałam do tego pęczek koperku i powstały wegetariańskie mielone które są lekkie i zdrowe. Można zjeść kilka bez żalu o kalorie.












1/2 kalafiora
1 bułka czerstwa
2/3 szklanki mleka
sól, pieprz
1/2 pęczka koperku
 1 jajko
bułka tarta do obtoczenia
olej

Kalafior gotuję aldente w osolonej wodzie. Przestudzony przekładam do miski, dodaje pokrojony koperek, jajko. Bułkę namaczam w mleku, i jak zrobi się miękka mocno odciskam na sitku z mleka. Dodaję do kalafiora, całość kroję nożem, dodaję sól, pieprz. Mieszam dokładanie. Ręką formuję kulki i obtaczam w bułce tartej. Smażę na rumiany kolor.

13 komentarzy:

  1. Ale fajna odmiana, pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie przepadam za kotletami kalafiorowymi ://

    OdpowiedzUsuń
  3. Myślę,że przepis jest godny wypróbowania,z tego powodu,że mielone wyglądają wyjątkowo apetycznie;)

    OdpowiedzUsuń
  4. z pewnością zrobię - mam w lodówce świeżo kupionego kalafiora ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna propozycja, fajne letnie danie

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo lubię kotlety bez mięsa :) ostatnio często goszczą u mnie te z kaszy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Też o takich ostatnio myślałam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. może robię inne proporcje, ale to nasze ulubione:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Podoba mi się ten sposób podania kalafiora:)

    OdpowiedzUsuń