wtorek, 11 sierpnia 2015

Krem z fasoli z chipsami z marchewki


Słoneczna zupa krem fasolowa z marchewkę w dwóch wersjach. Polecam zrobić do niej chipsy z marchewki bo są bardzo dobre. Zupka lekka i pożywna. W sezonie fasolowym polecam ją zrobić.
















30 dkg fasolki szparagowej żółtej
3 marchewki
3 szklanki bulionu drobiowego
sól, pieprz
1/4 szklanki śmietany 30 % słodkiej
1cebula duża
1 ząbek czosnku
masło klarowane
koperek świeży

Cebule i czosnek obieram oraz kroję. Przesmażam na maśle aż zrobi się miękka. Dolewam bulion, dodaję obraną fasolkę, obrane dwie marchewkę. Gotuje do miękkości warzyw. Marchewkę wyjmuję po ugotowaniu. Fasole z bulionem miksuję blenderem. Doprawiam solą, pieprzem. Dzielę na dwie części. Do jednej dodaję marchewkę i dalej miksuję, do drugiej dodaję śmietanę. Krem podaję w dwóch wersjach na talerzu. Dekoruje koperkiem.Jedną marchewkę obieram, kroję na plastry i przesmażam na maśle, powstają chipsy marchewkowe w ten sposób.Krem podaję z chipsami.

9 komentarzy:

  1. Aż chce się zjeść natychmiast:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda przepięknie i na pewno wyborny jest w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudownie wygląda, a smakować musi jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę spróbować go zrobić! Ma genialny kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne kolory! Apetycznia i kusząca zupka :)

    OdpowiedzUsuń