wtorek, 28 lipca 2015

Zapiekany dorsz z pesto z bobu



Pesto z bobu moja rodzina bardzo polubiła. Zakupiłam duże ilości bobu i nie miałam pomysłu na niego. Za to miałam rybę i pomysł zrodził się sam. Lekki , zdrowy i pyszny obiad.




















2 płaty dorsza ze skórą nieduże
5 gałązek koperku
1 cebula
sól, pieprz
1 łyżeczka majeranku
1/2 cytryny
przyprawa do ryb

pesto z bobu
500 g bobu
2/3 szklanki koperku pokrojonego
1 łyżka słonecznika prażonego
1 łyżka startego parmezanu
sól, pieprz
1 ząbek czosnku
1/4 szklanka oliwy z oliwek

pozostałe:
1 marchewka duża
1 łyżka startego sera żółtego

Płaty dorsza przekładam do pojemnika, dodaję pokrojoną cebulkę, majeranek, sól, pieprz, sok z cytryny., koper pokrojony, przyprawę do ryb. Odkładam na noc do lodówki.

Bób gotuję aldente w osolonej wodzie 10 minut. Przelewam zimną wodą i obieram ze skórek. Przekładam do wysokiego pojemnika, dodaję pokrojony koperek, słonecznik, oliwę, czosnek, parmezan i miksuje blenderem. Na końcu doprawiam solą, pieprzem.
 Marchew obieram i kroje w plastry gotuję razem z bobem.

Płat  ryby przekładam do wysmarowanej oliwą formy do zapiekania. Smaruję połową pesto, układam połowę plastrów marchewki, na to drugi płat ryby, pesto, marchewka. Wstawiam do piekarnika temp 190 stopni na 40 minut. Przekrywam folią aluminiową. Wyjmuję posypuję serem pięć minut przed wyjęciem z piekarnika.

6 komentarzy:

  1. Pomysł jest super i przede wszystkim wygląda smacznie a to jest plus;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi pysznie, na pewno tak samo też smakuje

    OdpowiedzUsuń
  3. Bobu nie lubię ,ale danie warte spróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ryby lubię bób lubię.Danie rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń