wtorek, 21 lipca 2015

Krem z cukini i bazylii


Krem z cukinii i bazylii cytrynowej. Zupa bardzo smakowała mojej rodzinie  za sprawą bazylii która ma posmak cytryny i zupa pachnie nią właśnie. Polecam taki lekki kremik w sezonie letnim kiedy cukinia jest tania. Bazylię sama wyhodowałam.
























2 cukinie 600 g
3 szklanki bulionu warzywnego
1 garść bazylii cytrynowej
sól, pieprz
4 łyżki śmietany 30 %
2 łyżki słonecznika prażonego
2 cebule średnie
olej

Cebule obieram i kroję w kostkę. Przesmażam na oleju. Dodaję pokrojoną cukinię w kostkę. Zostawiam paski do dekoracji.  Zalewam bulionem i gotuje aż cukinia będzie miękka. Następnie dodaję bazylię cytrynową, miksuję blenderem, doprawiam solą, pieprzem. Podaję ze śmietaną, i słonecznikiem prażonym oraz świeżą bazylią, i kawałkiem cukinii podgotowanej.

14 komentarzy:

  1. Jaki optymistyczny kolor :) Uwielbiam kremy z cukinii ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy krem, chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam...ale smakowitości u Ciebie , wpraszam się na talerzyk

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie zupy! Do tego wspaniale ją podałaś, świetnie się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
  5. mm pysznie wygląda :)
    Super blog będę zaglądać częściej :)

    potrzebuje kliknięć pomożesz będę wdzięczna :)
    http://natalia004j.blogspot.com/2015/07/dresslink.html

    OdpowiedzUsuń
  6. fajnie wygląda ta zwinięta cukinia :) będę stosować u siebie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetna propozycja. Mam składniki więc lecę do kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  8. pyszny, zielony talerzyk :)

    OdpowiedzUsuń