piątek, 27 marca 2015

Szynka pieczona w rękawie


Szynka której nie może zabraknąć na świątecznym stole. Jest bardzo dobra, prosta do zrobienia.Domowa jest o wiele lepsza niż kupna.



















1,5 kg mięsa od szynki wieprzowe
marynata:
1,5 litra wody
5 ząbków czosnku
2 liście laurowe
5 ziaren ziele angielskie
5 ziaren jałowca
60 g soli peklowej
1/2 łyżeczki cukru

do natarcia:
2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
1 łyżeczka majeranku

Mięso myję i oczyszczam. Do garnka wlewam wodę, i dodaję wszystkie przyprawy, zagotowuję. Odstawiam z ognia i dodaję sól peklową i mieszam.Zalewę studzę i do zimnej wkładam mięso. Przykrywam i wkładam do lodówki na 7 dni. Przełożyłam do naczynia szklanego. Raz dziennie mięso należy przewrócić żeby się równo peklowało.
Po tym czasie, mięso wyjmuję, osuszam. Szynkę nacieram majerankiem i papryką.Sznuruję ją białym sznurkiem na około i w poprzek.Przekładam do rękawa do pieczenia. Wkładam do piekarnika nagrzanego w brytfannie bez przykrycia, temp 180 stopni na 1,5 godziny. Piętnaście minut przed końcem nacinam rękaw żeby szynka się przyrumieniła.Po wyjęciu z piekarnika szynkę odstawiam do ostygnięcia.





17 komentarzy:

  1. Pieczemy szynkę na Wielkanoc, ciekawy przepis, na pewno spróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma to jak swoja własna wędlina :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę taką znów upiec. Najlepsza taka domowa.

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis! Zapisuję i robię na Wielkanoc!

    OdpowiedzUsuń
  5. domowa nie ma sobie równych :) i ten smak, ach :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniała!!! Narobiłaś mi ochoty!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszna domowa szyneczka :)
    Mmmmmm, już czuję jej zapach :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie wypieczona,różowa i smakowita:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobiłam szynkę na Święta. Dziękuję za wspaniały przepis! Będę teraz taką robić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i cieszę się że się udała i smakowała :-) pozdrawiam ciepło

      Usuń