niedziela, 29 marca 2015

Świąteczne chlebki do koszyczka



Chlebki które polecam zrobić samemu i podzielić się z rodziną. Będą zachwyceni, takim domowym chlebkiem do koszyczka. Oczywiście można kupić ale po co jak taki domowy jest lepszy. Polecam piec przy okazji dużych bochenków chleba.



















3/4 szklanki mąki pszennej razowej
3/4 szklanki maki pszennej typ 650
1/2 łyżeczki soli
2 dkg drożdży
1/2 szklanki maślanki
cukier szczypta
2 łyżki masła


Do miski wykruszam drożdże, dodaję łyżkę mąki pszennej chlebowej, dolewam letnią wodę tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany, dodaję cukier. Zaczyn odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Przykrywam ściereczką. Do zaczynu dodaję resztę mąki przesianej, roztopione i wystudzone masło. Maślankę podgrzewam żeby była letnia i dodaje sól do niej żeby się rozpuściła. Dolewam do ciasta. Zarabiam mikserem ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia. Ciasto wykładam na deskę podsypaną mąką, i dzielę na 4 małe bochenki chleba. Układam je na desce do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika nacinam każdy bochenek ostrym nożem. Wstawiam temp 190 stopni na 30 minut około.Po wyjęciu spryskuje wodą i przykrywam ściereczką żeby odparowały chlebki.

13 komentarzy:

  1. Madziu pieknie Ci wyszły:)
    i takie domowe zawsze są smaczniejsze:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze sama piekę chlebki do koszyczka i tak jak Ty rozdaję rodzince.
    Pięknie Ci wyrosły, przez co wyglądają bardzo apetycznie!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wyglądają. Domowe chlebki najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń