poniedziałek, 2 grudnia 2013

Ciecierzyca z chili i podgrzybkami

Rozgrzewająca dosłownie zupa z ciecierzycą i chili oraz grzybami. Dodałam do niej wiejską kiełbaskę, boczek i żeberka, bo męską cześć rodziny musi mieć wsad mięsny. Zupka pożywna, jesienna taka jak lubię. Dużo warzyw, w jednym garnku gotuje się a ja mogę pić kawę w tym czasie :-)
















250 gram ciecierzycy Tesco
2 marchewki
1/3 selera
1 por biała część
2 ziemniaki
20 dkg boczku wędzonego
25 dkg żeberek
1 kiełbaska wiejska
5 dkg podgrzybków suszonych
sól
1 łyżeczka majeranku Tesco
1 liść laurowy  Tesco
pietruszka świeża natka
2 ząbki czosnku
10 papryczek chili miniaturki z zalewy

Ciecierzycę płuczę, wsypuje do miski i zalewam zimną wodą i odstawiam na noc. Z grzybami robię to samo, w osobnej misce i tez odstawiam na moc. Na drugi dzień obieram marchewkę, seler, ziemniaki, myję i kroję w kostkę. Por też kroję. Do garnka wsypuję ciecierzycę, razem z wodą w której się moczyła. Dodaję grzyby, boczek, żeberka , liść laurowy. Gotuję do miękkości około godzinę. !5 minut przed końcem dodaję pokrojone warzywa i kiełbasę, gotuję dalej. Zupę doprawiam sola, majerankiem, dodaje papryczki chili miniaturki z zalewy. Przed podaniem posypuję pietruszką zieloną.



14 komentarzy:

  1. wygląda bardzo smacznie i kolorowo:)

    OdpowiedzUsuń
  2. co za kociołek obfitości! pycha :]

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak zwykle pieknie podane, uwielbiam ciecierzyce i takie potrawy - ale bez wsadu:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzooo lubie cieciorkę, a jaki piękny czosnek na zdjęciach , PIĘKNY

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszna, zdrowa, rozgrzewająca i sycąca! czego chcieć więcej :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jak zwykle fajne i kolorowe zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  7. pycha, choć ja wolę np fasolkę:) to bardzo lubię takie dania:)

    OdpowiedzUsuń
  8. i nic mi więcej nie potrzeba.Pycha, przypomniała mi się Francja.Tam było dużo ciociorki ( ciecierzycy)

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj tak! Jadłabym! Ciecierzyce uwielbiam, a w towarzystwie takich dodatków prezentuje się bombowo :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Rany ,ale cudowna zupa ,bogactwo smaków!!.

    OdpowiedzUsuń