czwartek, 27 października 2022

Owsiany koktajl jeżyna jagoda malina

 Wegański koktajl z płatkami owsianymi, bez cukru. Zrobiłam go z mrożonymi malinami i jeżynami. Pyszny, pożywny, bogaty w błonnik i witaminy.

 


 



1 szklanka płatków owsianych

woda gorąca 

sól

200 g jeżyn

100 g jagód

100 g malin

mięta do dekoracji

opcjonalnie miód ja nie dodałam

Płatki owsiane przesypuję do litrowego słoika, zalewam gorącą wodą tyle żeby przykryły płatki i mieszam. Dolewam wody gorącej jeszcze 4 cm powyżej linii płatków, dodaję sól. Odstawiam na noc na szafce. Rano miksuję blenderem i odstawiam na dobę koło okna w słoneczne miejsce. Powstanie ala jogurt. Na drugi dzień miksuję jeżyny z jagodami, dodaję część jogurtu owsianego. Przelewam do szklanek warstwami, z koktajlem malinowym. Czyli maliny miksuję też z jogurtem. Dekoruję owocami i miętą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz