środa, 27 października 2021

Bakłażan z dynią topinamburem tofu i czarnym ryżem

 Jesienna potrawa dla diabetyka wegańska, i ze składników o niskim indeksie glikemicznym. Dynia z mojej działki, topinambur wykopałam na łące. Samo zdrowie i dobro w naturalnej postaci. Do farszu dodałam ryż czarny który jest najlepszy dla diabetyków. Tofu  jest uzupełnieniem całości.

 

 


 

 



 

 


 

 

składniki:

2 bakłażany

1/2 szklanki ryżu czarnego

300 g topinamburu

1 papryka czerwona

100 g tofu

1 dynia hokkaido mała

sól, pieprz, natka pietruszki, koper świeży

olej, zioła prowansalskie

ocet balsamico

 Ryż gotuję według instrukcji opakowania.

Bakłażany kroję wzdłuż, wycinam miąższ ze środka zostawiając po 1 cm grubości. Posypuję solą bakłażany i miąższ i odstawiam na 30 minut. Paprykę, dynię, tofu, kroję w kostkę. Dyni nie obieram, wydrążam środek. Przekładam do miski, dodaję sól, pieprz, zioła prowansalskie, olej, ocet balsamiczny. Topinambur myję, nie obieram go, tylko skrobię za pomocą druciaka takiego do garnków. Topinambur wkładam do wody z łyżką octu winnego bo ciemnieje. Osuszam go, kroję na pół każdy kawałek. Przekładam do miski,z warzywami. Bakłażany zmywam z soli, osuszam i smaruję olejem środki. Układam na blaszce na papierze do pieczenia. To samo robię z miąższem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 210 stopni na 30 minut. Po 15 minutach wysypuję na blaszkę warzywa pokrojone i tofu. Piekę je 15 minut.

Do ryżu dodaję upieczone warzywa, miąższ z bakłażana który kroję na mniejsze kawałki. Dodaję sól, pieprz,zioła, natkę, koperek.


1 komentarz:

  1. Cóż za wspaniały pomysł na pyszny obiad :) Z chęcią wykonam ten przepis, zwłaszcza, że lubię gotować takie zdrowe posiłki. Dodatkową motywację daje mi nowe wyposażenie mojej kuchni. Najbardziej cieszę się z czajnika wmf, który świetnie się sprawuje.

    OdpowiedzUsuń