niedziela, 7 stycznia 2018

Pasta z wątróbki królika

Proste i szybkie smarowidło na chleb. Pasta z delikatnej wątróbki królika z nutą jabłka i tymianku. Polecam z chrupiącymi grzankami.

















30 dkg wątróbki z królika
1 cebula
1 jabłko kwaśne
sól, pieprz czerwony
1/2 łyżeczki majeranku
1/3 szklanki śmietany 30 %
2 łyżki masła klarowanego
tymianek świeży
1/3 szklanki wina czerwonego

Wątróbkę oczyszczam, myję i osuszam. Cebulę kroję drobno i przesmażam na maśle klarowanym. Dodaję pokrojoną wątróbkę, obrane i pokrojone jabłko, tymianek, podlewam winem i smażę na wolnym ogniu około 15 minut aż wątróbką będzie dobrze wysmażona. Pod koniec solę, pieprzę, posypuję majerankiem. Odstawiam do wystudzenia dodaję śmietanę kremówkę i miksuję blenderem. Pastę wstawiam do lodówki do schłodzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz