środa, 27 grudnia 2017

Śledziowe roladki w sosie z olejem lnianym


Roladki które zrobimy w 15 minut. trzeba tylko pamiętać o namoczeniu śledzi.Polecam z olejem lnianym który jest bardzo zdrowy. Będą fajnie wyglądać na świątecznym stole i nie tylko.
















3 płaty śledzi matias
1 ogórek kiszony
2 marchewki gotowane
1/2 jabłka
1/2 cebuli
1 kawałek papryki chili
1 cebula czerwona
szczypior
sól, pieprz
1 łyżka jogurtu greckiego
2 łyżki śmietany ukwaszonej
3 kawałki papryki konserwowej
olej lniany

Śledzie moczę wcześniej w zimnej wodzie kilka godzin. Do miseczki przekładam śmietanę, jogurt, dodaję pokrojoną cebulę białą, jabłko drobno pokrojone, dodaję dwie łyżki oleju lnianego, doprawiam solą, pieprzem, chili pokrojonym. Na płat śledzia układam kawałek papryki, dodaję plaster ogórka, marchewki i zwijam w rulon. Z marchewki ugotowanej wycinam temperówką cienkie paski. Owijam nim śledzie.Dodaję cebulę czerwoną. Roladki podaję w sosie polewam olejem lnianym.Posypuję szczypiorkiem.

2 komentarze:

  1. Bardziej kolorowych śledzi jeszcze nie widziałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a jakie kolorowe :) zachaja,ze ho ho!

    OdpowiedzUsuń