sobota, 8 kwietnia 2017

koszyczki ptysiowe


Mogą być wiosenne mogą być na świątecznym stole. Takie fajne do pochrupania koszyczki z nadzieniem z łososia. A robi się je naprawdę szybko. 
































koszyczki:
1 szklanka mąki pszennej typ 500
1 szklanka wody
szczypta soli
125 ml oleju rzepakowego
4 jajka wielkość M

nadzienie:
100 g łososia wędzonego
150 g serka śmietankowego
1 łyżka jogurtu greckiego
1 łyżka majonezu
sól, pieprz

3 rzodkiewki
sałata
rzeżucha
natka pietruszki
pieprz czerwony
2 pomidorki koktajlowe


Do garnka wlewam wodę, dodaję olej, sól i zagotowuję. Do wrzącej wody wsypuję mąkę i mieszam energicznie na wolnym ogniu energicznie drewnianą łyżką. Mieszamy tak długo aż masa zacznie sama odchodzić od ścianek garnka, i stanie się szkliste. Odstawiam do przestudzenia. Następnie wbijam po jednym jajku stopniowo i łączę mikserem, i dopiero potem kolejne jajko. Ciasto przekładam do rękawa i wyciskam za pomocą szprycy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia koła. Osobno wyciskam rączki. Wyszło mi sześć koszyczków. Koszyczki wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni i piekę 25-30 minut.

Nadzienie :
Do wysokiego pojemnika przekładam łososia wędzonego, dodaję serek, jogurt, majonez, sól, pieprz i miksuję blenderem.

Do wystudzonych koszyczków wyciskam krem rękawem. Dodaję liście salaty, rzodkiewkę, natkę pietruszki, rzeżuchę, pomidorki, posypuję pieprzem czerwonym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz