piątek, 6 stycznia 2017

Gulasz z batatami i pieczarkami



Lekki obiad z batatami i pieczarkami w roli głównej. Polecam bo gulasz jest naprawdę dobry. Z ryżem bardzo fajnie smakuje. Moja rodzina bardzo lubi bataty. 































2 bataty
1 pierś z kurczaka
30 dkg pieczarek
1 cebula duża
sól, pieprz
1/2 łyżeczki papryki mielonej
1/2 łyżeczki czubricy czerwonej
1/2 łyżeczki bazylii
5 łyżek oliwy
1 łyżka mąki pszennej
600 ml bulionu drobiowego
1 woreczek ryżu
natka pietruszki

Pierś z kurczaka kroję w paski, przekładam do miseczki, dodaję sól, pieprz, paprykę mieloną, czubricę, bazylię, oliwę i odkładam w marynacie na dwie godziny do lodówki. Obraną cebule kroję drobno, przesmażam  na oleju, dodaję kurczaka i dalej przesmażam. Bataty obieram i kroję w paski cienkie. Kurczaka przekładam na talerz i na tej samej patelni przesmażam pieczarki pokrojone na pół,na końcu solę je i pieprzę. Wykładam na talerz, a na patelni przesmażam bataty, dolewam do nich bulion i duszę na wolnym ogniu. Jak będą aldente, dodaję do nich kurczaka, pieczarki, wsypuję łyżkę mąki i zagęszczam sos. Na końcu doprawiam według uznania. Gulasz podaję z ugotowanym ryżem, posypuję natką pietruszki.







3 komentarze:

  1. lekki, rozgrzewający i pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super na chłodne dni jak teraz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zrobiłam i jest pycha! :) mam nadzieję, że nie gniewasz się, że wstawiłam go na bloga z podlinkowaniem do Ciebie? :)

      Usuń