piątek, 9 września 2016

Dyniowe leczo z boczniakami


Leczo które pachnie malizną. Dynia z cukinią w duecie, do tego kolejny duet pieczarek i boczniaków. Leczo stworzone z duetów. Dodałam do niego aromatyczne kabanosy. Można dodać boczek, kiełbaskę co kto lubi i ma.
















1/2 cukinia małej
1/3 dyni hokkaido
15 dkg kabanosów
2 cebule
3 ząbki czosnku
5 pomidorów lima
10 dkg pieczarek
40 dkg boczniaków
olej
sól, pieprz
papryka
bazylia świeża


Cebule obieram i drobno kroję, przesmażam z czosnkiem na oleju. Pomidory sparzam i obieram, następnie kroję. Dodaję do cebuli i przesmażam. Dynię obieram i kroję w kostkę, cukinię też kroję. Dodaję do pomidorów i smażę aż warzywa będą miękkie ale nie rozpadające się. Boczniaki i pieczarki kroję i przesmażam na osobnej patelni. Dodaję do leczo. Kabanosy kroję na kawałki i przesmażam chwilę. Dodaje do lecza, doprawiam solą, pieprzem, papryką. Posypuje bazylią.

2 komentarze:

  1. Bardzo lubimy leczo i ta wersja z boczniakami bardzo przypadła nam do gustu. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ciekawe urozmaicenie leczo :)

    OdpowiedzUsuń