wtorek, 6 września 2016

Carbonara z dynią i fasolką


Danie sycące z dużą ilością warzyw dynia w towarzystwie z fasolki. Zapewniam że szybko znika. Sos carbonara polecam zrobić samemu bo jest prosty do zrobienia.Danie kuchni włoskiej które można samemu urozmaicić tym co mamy w lodówce.














20 dkg makaronu spaghetti
15 dkg boczku wędzonego
1/3 dyni hokkaido
1 cebula
1/2 papryki czerwonej
15 dkg fasolki szparagowej zielonej
sól, pieprz
1 szklanka śmietanki 30 %
1 łyżka sera startego twardego
100 ml wina białego
2 żółtka
bazylia świeża
1 ząbek czosnku
masło klarowane

Makaron gotuję według instrukcji opakowania. Dynię obieram i kroję w kostkę. Cebule obieram i kroję drobno następnie ją przesmażam na odrobinie masła. Do cebuli dodaję pokrojony boczek , czosnek dalej smażę.Wykładam na talerz. Na tłuszczu który wytworzył boczek podsmażam dynię z papryką pokrojoną.Do garnka wlewam połowę śmietany i podgrzewam. Do reszty śmietany dodaję żółtka , ser i mieszam. Wlewam do gotującej się śmietany, podgrzewam ale nie gotuję i wyłączam gaz. Sos jak postoi to zgęstnieje. Doprawiam solą pieprzem, dodaję boczek i mieszam. Makaron dodaję do sosu, razem z dynią. Podaję z bazylią świeżą.

1 komentarz:

  1. bardzo fajne, sezonowe urozmaicenie :) jeszcze nic w tym roku nie robiłam z dynią, jakoś się nie mogę zebrać :(

    OdpowiedzUsuń