czwartek, 25 sierpnia 2016

Sowa z farszem z dyni


Sowa w towarzystwie miodówek i dyni jako propozycja na obiad. Kanie można podać na wiele sposobów i nudny kotlet ala kania można urozmaicić.












1 sowa duża
1/3 dyni hohhaido
1/4 szklanki kaszy kuskus
1 cebula
7 grzybów leśnych miodówek
sól, pieprz
natka pietruszki
olej
1 jajko
4 łyżki bułki tartej

Od sowy odcinam korzeń, delikatnie myję, osuszam. Panieruję w rozbełtanym jajku, obtaczam w bułce tartej i smażę na oleju. Kaszę zalewam wrzącą wodą o,5 cm powyżej linii kaszy. Odstawiam pod przykryciem na 15 minut. Cebulę obiera, kroję drobno przesmażam, dodaję pokrojone grzyby miodówki i smażę razem. Grzyby wykładam na talerz. A na patelni przesmażam pokrojoną dynię w kostkę. Podlewam ją odrobiną wody. Doprawiam solą, pieprzem. Do kaszy dodaję grzyby, dynię, natkę pietruszki, doprawiam według uznania. Sowę  podaję z farszem.



1 komentarz: