niedziela, 5 czerwca 2016

Truskawkowa fantazja


Ciasto które jest mało słodkie, i takie było moje założenie. Łasuch mogą zwiększyć ilość cukru. Jest lekkie i proste do zrobienia.Biszkopt polecam zrobić dzień wcześniej. W sezonie truskawkowym polecam.






















biszkopt:
3 jajka
3 łyżki cukru
1/2 szklanka mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej


galaretka:
30 dkg truskawek
1 galaretka truskawkowa
1/2 litra wody

masa biała:
600 ml śmietany kremówki 30 %
1 galaretka cytrynowa
1/2 szklanki wody
1 paczka biszkoptów okrągłych

masa jogurtowa:

400 ml jogurtu greckiego
1/2 szklanki musu truskawkowego
1 łyżka cukier puder
1 i 1/2  łyżeczki płaskie żelatyny

wierzch:
1/2 szklanki śmietany kremówki
1/2 szklanki musu truskawkowego
1/2 łyżeczki żelatyny
1 łyżeczka fix do śmietany
truskawki do dekoracji


Biszkopt:

Białka ubijam na sztywno z odrobiną soli, dodaję stopniowo cukier i dalej ubijam. Jak cukier się rozpuści dodaję żółtka po jednym i mieszam już delikatnie mikserem i wyłączam go. Mąkę przesiewam i dodaję stopniowo i mieszam drewnianą łyżką od spodu delikatnie. Formę o średnicy 25 cm wykładam dno papierem do pieczenia i wylewam masę. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni i wstawiam na 20 minut. Wyjmuję z piekarnika i spuszczam z wysokości 60 cm na podłogę.

Jak biszkopt przestygnie wykładam boki formy folią spożywczą na około. Na biszkopcie układam pokrojone na pół truskawki.
Galaretkę rozpuszczam w gorącej wodzie i jak zacznie lekko tężeć wylewam ją na truskawki. Wstawiam do lodówki. PO wyjęciu układam na galaretce biszkopty.

Śmietanę schłodzoną ubijam na na prawie sztywno.Galaretkę rozpuszczam w wodzie gorącej i studzę. Jak będzie zimna ale jeszcze płynna dolewam ją stopniowo do śmietany i cały czas miksuję.Wylewam śmietanę na biszkopty.Wstawiam do lodówki

Żelatynę namaczam w łyżce wody, dodaję 1/4 szklanki gorącej wody i rozpuszczam.Przestudzoną żelatynę ale płynną dodaje do musu truskawkowego. Do musu dodaję łyżkę jogurtu, i mieszam , potem kolejną łyżką i całość dolewam do jogurtu. Mieszam i wylewam na ciasto, i do lodówki wstawiam.

Wierzch:
Śmietanę kremówkę ubijam z fixem. Żelatyną rozpuszczam w 6 łyżkach gorącej wody i przestudzoną dolewam do musu z truskawek . Jak zacznie tężec wylewam na ciasto. Dekoruję śmietaną i truskawkami. Ciasto jest gotowe już 3 godziny po schłodzeniu, przed podaniem odrywam folię z boków.Dekoruję miętą/


8 komentarzy:

  1. Madziu kolejne cudeńko wyszło spod Twych rąk :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudeńko, które aż szkoda jeść bo tak pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne ciasto, pozdrawiam serdecznie !

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne ciasto, pozdrawiam serdecznie !

    OdpowiedzUsuń
  5. świetne ciacho z truskawkami :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O jejku jakie śliczne ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak to ciasto pięknie wygląda zapraszam na bloga z przepisami http://moje-wyroby.blog.pl/pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń