sobota, 27 lutego 2016

Pasztet z wątróbki królika


Prosty i szybki pasztet który nie wymaga dużego nakładu pracy. Pasztet z wątróbki królika, która jest bardzo delikatna.




















30 dkg wątróbki z królika
2 jajka
5 dkg  masła
1 łyżeczka musztardy
1/2 łyżeczki soli
pieprz do smaku
2 łyżki mąki pszennej płaskie
2 łyżeczki żelatyny
1 papryczka chili
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 bułka czerstwa
2/3 szklanki mleka
gałka muszkatołowa

Wątróbkę dokładnie myję oczyszczam, przekładam do pojemnika wysokiego, dodaję musztardę, jajka, masło, sól, pieprz,mąkę. Bułkę namaczam w mleku i mocno odciskam z jego nadmiaru. Cebule kroję drobno przesmażam. Dodaję do wątróbki, czosnek sprasowany też i miksuję blenderem. Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody i dolewam 1/5 szklanki gorącej wody i rozpuszczam. Dodaję do wątróbki i całość miksuję na jednolitą masę blenderem. Chili kroję drobno i dodaję do masy. Foremkę małą aluminiową wykładam folią spożywczą, wylewam do niej masę i przykrywam z góry folią. Foremkę wstawiam do brytfanny wypełnionej gorącą wodą. Pasztet piekę w kąpieli wodnej temp 180 stopni przez godzinę i 15 minut.Odstawiam do przestygnięcia.

4 komentarze: