czwartek, 25 lutego 2016

Mintaj w sosie z bulgurem


Szybki, prosty i zdrowy obiad. W jednym naczyniu przemycimy rybę, kaszę i porcję warzyw. Przeciery pomidorowe zimową porą są najlepsze bo mają więcej likopenu niż pomidory świeże.
















3 kostki mintaja
1/3 szklanki kaszy bulgur
5 pomidorków koktajlowych
sól, pieprz
przyprawa do ryb
natka pietruszki
olej
1/2 kulki mozzarella

sos pomidorowy:
2 szklanki przecieru pomidorowego lub pomidory z puszki
2 cebule
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki oregano

Rybę odmrażam przez noc w lodówce, mocno odciskam ją na ręcznikach papierowych z nadmiaru wody. Sole, pieprze doprawiam przyprawą do ryb i odstawiam na godzinę. Bulgur gotuję zgodnie z instrukcją opakowania.

Cebule obieram i kroję w kostkę, przesmażam na oleju, dolewam przecier pomidorowy, dodaję sprasowany czosnek i całość przesmażam aż sos zrobi się gęsty. Doprawiam solą, pieprzem, oregano, bazylią. Do sosu dodaję kaszę i mieszam.  Do naczynia do zapiekania wylewam połowę sosu, układam kostki ryby, dodaję resztę sosu i wstawiam do piekarnika temp 190 stopni na 40 minut. !0 minut przed końcem dodaję polówki pomidorków. Na końcu układam plastry mozzarelli i zostawiam aż się rozpuści.Podaję z natką.


5 komentarzy:

  1. Podkradnę pomysł na pewno;)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo smaczna propozycja :) fajny sposób na rybkę inaczej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadam mintaja dość często, podobnie jak łososia. To moje dwie, ulubione ryby. Zazwyczaj przygotowuję je w piekarniku, mintaja czasami również smażę. Szukając ciekawych przepisów z wykorzystaniem łososia natrafiłem na stronę https://mowisalmon.pl/ - czy kiedykolwiek mieliście okazję na nią natrafić i coś z niej przygotować?

    OdpowiedzUsuń