wtorek, 8 września 2015

Krem z pieczonych pomidorów


Zupa prosta, lekka i mocno pomidorowa. Zrobiłam ją z dwóch gatunków pomidorów. Dzięki temu cieszy oko kolorami i smakami.
























1 kg pomidorów czerwonych
1 kg pomidorów żółtych
1 główka czosnku
1 cebula duża
1 garść liści bazyli
sól, pieprz
czubryca czerwona
1 kawałek sera feta
1/2 szklanki śmietany 18 % gęstej
1 szklanka bulionu drobiowego
olej

Pomidory myję, kroję na pół, układam osobno pomidorki żółte i czerwone w naczyniach do zapiekania. Dodaję ząbki czosnku w łupinie, plastry cebuli pokrojonej i obranej. Skrapiam olejem i wstawiam do piekarnika na 35 minut temp 200 stopni. Po wyjęciu z piekarnika obieram pomidory ze skóry i przekładam do garnków każde osobno. Dodaję do nich obrany czosnek z łupiny, kawałki cebuli, bulion. Do pomidorów czerwonych dodaję bazylię. Miksuję blenderem , doprawiam solą, pieprzem, cubrycą. Wstawiam na gaz podgrzewam i dodaję śmietanę. Nie zagotowuję już zupy.Podaję z kawałkami sera feta.

12 komentarzy:

  1. Prezentuje się niesamowicie. Muszę wypróbować, bo pomidorów z działki jeszcze całkiem sporo :)

    Pozdrawiam
    Iwona
    www.smakowitejadlo.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudownie,aż żal jeść:)

    OdpowiedzUsuń
  3. to musi być pyszne!

    Zapraszam do siebie! www.make-life-green.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglada smakowicie! ale nam zrobilas smaka ;)

    Buziaki!

    Alicja i Magda

    OdpowiedzUsuń
  5. Dwa kolory na jednym talerzu bardzo mi przypadły do gustu:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam taką zupę krem z pomidorów, często ją serwuje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Moje ulubione pomidory, mogłabym je jeść w każdej postaci, ale kremy są najlepsze:)))

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszny krem, kolory cudowne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. kremu z pieczonych pomidorów jeszcze nie robiłam, ale na samą myśl cienkie mi ślinka! :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. super się prezentuje! :) uwielbiam pomidory :)

    OdpowiedzUsuń