czwartek, 31 października 2013

Łosoś pod pierzynką z pora z pesto i warzywami



Nie przepadam za łososiem, ale z porami i pesto, do tego czosnek zapiekany powiem tak było pyszne.









1 kawałki filetu z łososia
4 łyżeczki pesto z rukoli
1 por biała część
3 pomidory czerwone an gałązkę
Kilka pomidorów żółtych koktajlowych
1 ząbek czosnku
1 papryczka chilli
Koper świeży
Sól
1 cebula biała
1 łyżeczka majeranku
1 łyżka masła
½ cytryny

Filety z łososia marynuję, dodaję sól, sok z cytryny, majeranek, pokrojoną cebulę, 1 ząbek czosnku sprasowany, koperek pokrojony. Odstawiam na noc.
Por myję, kroję na talarki, przesmażam na maśle. Do naczynia żaroodpornego wkładam por, dodaję kawałki łososia który smaruję pesto. Układam pomidory czerwone i żółte, papryczkę chili, ząbki czosnku w skorupkach. Wstawiam do piekarnik na 30 minut. Temperatura 200 stopni. Dekoruję koperkiem.


10 komentarzy:

  1. zaburczało mi bardzo w żołądku na takie danie, bardzo lubię bo jest ryba i dużo warzyw, mój styl mniam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis, szczególnie, że u mnie też nie lubią łososia.
    Wypróbuję i zobaczę co powiedzą na taką wersje.
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam naprawdę bo ja sama nie przepadam za łososiem, ale w połączeniu z porami i pesto zyskuje na smaku :-)

      Usuń
  3. my bardzo lubimy łososia, ale takiej wersji jeszcze nie jedliśmy :) trzeba będzie spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak podanego łososia jeszcze nie próbowałam. Ciekawi mnie połączenie jego smaku z pesto... Ale wygląda na to, że jest smaczny :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Prawdziwa uczta :) ! I te dodatki - same witaminki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. a ja łososia uwielbiam i chętnie skusiłabym się na kawałeczek Twojego dania ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja łososia w pesto już robiłam ale niestety bez takich warzywnych dodatków... muszę następnym razem skorzystać z Twojego przepisu .

    OdpowiedzUsuń