piątek, 27 września 2013
Pieczony bakłażan z pomidorowym ryżem i kurkami
3 bakłażany małe
1 woreczek ryżu dzikiego paraboloid
3 łyżki ketchupu domowego łagodnego
1/2 papryki czerwonej
15 pomidorków koktajlowych żółtych
1/2 pęczka koperku
20 dkg kurek
1/2 kulki mozzarelli
sól
pieprz
olej rzepakowy
1 łyżeczka masła
Bakłażan myję kroję wzdłuż, wycinam miąższ i solę obficie. Odstawiam na 30 minut albo dłużej. Myję dokładnie z soli, osuszam i smaruję pędzelkiem olejem rzepakowym dosyć mocno. Miąższ kroje na kawałki i przesmażam na patelni na oleju. Ryż gotuje w osolonej wodzie 20 minut. Przekładam do miseczki, dodaję miąższ z bakłażana, pokrojoną paprykę, ketchup domowy. Kurki przesmażam na masełku, i dodaje do farszu, razem z pokrojona mozzarellą. Farsz mieszam i doprawiam sola, pieprzem, dodaję koperek połowę. Bakłażana wstawiam do piekarnika na klaszcze temp 200 stopni 35 minut. Wyjmuję napełnia farszem dodaję pomidorki koktajlowe polówki i zapiekam jeszcze 10 minut. Posypuje koperkiem przed podaniem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Mysza, ale teraz pojechałaś...Normalnie ślinotoku dostałam:-)
OdpowiedzUsuńJa też:)
UsuńAle napakowany gość z tego bakłażana;)
OdpowiedzUsuńCudowne danie,z kurkami ,pyszne!!!.
OdpowiedzUsuńnieźle wypasione te bakłażany :) zjadłabym !!
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo fajny pomysł na bakłażana:)
OdpowiedzUsuńPycha, lubie takie jedzonko :)
OdpowiedzUsuńPo pierwsze chciałam powiedzieć, że cudowne zdjęcia robisz. Każde jest takie dopracowane, takie idealne. Jestem zauroczona. A ten przepis, te zdjęcia, po prostu super. Piękne i na pewno smaczne bakłażany. Jeśli smakują tak jak wyglądają, to niebo w gębie
OdpowiedzUsuńPrzy okazji zapraszam do siebie na konkurs kulinarny http://basinepichcenie.blox.pl/2013/09/KONKURS-Do-wygrania-rondel-Eala-o-wartosci-190zl.html
Dziękuje za miłe słowa, nie zawsze foty mi wychodzą. Tym bardziej doceniam :-)
UsuńBardzo apetycznie wygląda;)
OdpowiedzUsuńwow, ale uczta!
OdpowiedzUsuń