niedziela, 3 czerwca 2012

Tęczowy deser


Tęczowy deser 


250 ml śmietanki kremówki
5 sztuk Truskawek
Czekolada gorzka
2 łyżki mleka
1 pomarańcze
Ciastka kruche z otrębami i rodzynkami
1 łyżka konfitury z czarnej porzeczki
2 łyżki żelatyny
1/3  szklanki syropu truskawkowego
1 fix do śmietany



Śmietanę ubijamy na sztywno razem z fixem i dodajemy startą skórkę z pomarańczy. Ja nie dodaje cukru już bo syrop jest słodki. Żelatynę  rozpuścić w pół szklanki wody i dodać syrop truskawkowy. Poczekać aż się schłodzi. Śmietanę rozlać do 2 pucharków mniej więcej po ok. 5 łyżek. Szklanki muszą być pod skosem aby uzyskać tęczę i tak należy je trzymać w lodówce cały czas. Następnie jak masa zgęstnieje wylewamy na nią syrop truskawkowy lekko tężejący,  ok. 2-3 łyżek. Potem znowu śmietana i syrop. Wierzch posypujemy rozkruszonymi ciastkami. Na nich robimy szprycą ze śmietany ozdoby na przemian układamy  truskawki. Na środku konfitura z czarnej porzeczki. Talerz dekorujemy polówkami truskawek umoczonych w czekoladzie. Czekoladę rozpuszczam w rondelku z mlekiem. Całość posypujemy startą skórką pomarańczy. Jeżeli ktoś nie może ułożyć szklanek po skosie można zrobić to normalnie na prosto ustawionej szklance wtedy będzie bez skosu tęcza.

3 komentarze: