czwartek, 22 lutego 2018

Łosoś w sosie bazyliowym


Lekka dietetyczna ryba z piekarnika z sosem bazyliowym. Moja rodzina uwielbia łososia i często go robię. Jest to szybki i prosty obiad a do tego zdrowy. Nie pieczcie za długo łososia bo będzie suchy. Oczywiście to zależy jeszcze d grubości ryby ale 20 minut powinno wystarczyć, a cieńszy nawet krócej.


















2 kawałki łososia
2 gałązki rozmarynu
1 garść listków bazylii
sól, pieprz
1 cebula
1/2 łyżeczki majeranku
1 garść roszponki
1 kawałek papryczki chili
4 pomidory koktajlowe
olej
200 g śmietany 18 % ukwaszonej

Łososia solę, posypuję pieprzem, majerankiem i odstawiam na 30 minut. Przekładam na folię aluminiową dodaję gałązki rozmarynu, zawijam i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni na 15-20 minut. Cebule obieram i kroję drobno, przesmażam na oleju, dodaję śmietanę , listki bazylii chwilę podgrzewam na wolnym ogniu i miksuję sos blenderem. Doprawiam solą, pieprzem. Łososia podaję z sosem na rukoli z pomidorkami i pokrojoną papryczką chili.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz