wtorek, 20 lutego 2018

Kluski z kapustą i suszonymi grzybami


Kluski ziemniaczane z kapustą i grzybami suszonymi, polane skwarkami, i posypane natką. 
Uwielbiam wszelkie kluchy i mogłabym jeść je co drugi dzień. Grzyby suszone nadają im fajnego aromatu.


















kluski:
1 kg ziemniaków
2 jajka
8 łyżek maki ziemniaczanej /około/
sól


farsz
60 dkg kapusty kiszonej
1 cebula
1 garść suszonych grzybów
1 liść laurowy
ziele angielskie 2 ziarna
sól, pieprz

20 dkg boczku wędzonego
olej rzepakowy


Grzyby namaczam przez noc w zimnej wodzie. Na drugi dzień gotuje je do miękkości około godzinę. Kapustę kiszona gotuję w niewielkiej ilości wody, z zielem i liściem do miękkości. Ugotowaną odcedzam z wody, kroję. Cebulę pokrojoną przesmażam na oleju, dodaję, grzyby, kapustę i razem smażę. Doprawiam solą, pieprzem.


Ziemniaki obrane gotuję, odcedzam wodę i gorące przepuszczam przez praskę. Jak przestygną dzielę je na cztery części, jedną cześć odkładam i w jej miejsce wsypuje mąkę ziemniaczaną, ilość odłożonych ziemniaków. Dodaję jajka, odłożone ziemniaki, sól i wyrabiam. Odrywam niewielką ilość ciasta, spłaszczam ją, układam farsz i sklejam w kule. W garnku zagotowuję wodę i do wrzącej wkładam po kilka klusek. Gotuje na wolnym ogniu od zagotowania żeby się nie rozgotowały około 10 minut. Kluski podaję z przesmażonym boczkiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz