wtorek, 23 maja 2017

Tarta z botwinką po tatarsku


Wegetariańska tarta z botwiną i farszem  tatarskim. Tarta wiosenna z ogórkami małosolnymi które uwielbiam i sosami tatarskim i ziołowym Winiary. Jest syta, aromatyczna i bardzo dobra. Smakuje na ciepło i zimna. Można ją zabrać na piknik.




















ciasto:
250 g mąki pszennej
125 g masła zimnego
3 żółtka
2 łyżki zimnej wody
1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka

farsz z botwinki
200 g jogurtu greckiego
80 g sera feta
1 cebula czerwona
1 pęczek botwiny
3 łyżki sosu ziołowego Winiary
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
1 jajko
2 białka
olej

sos tatarski:
200 g jogurtu greckiego
3 łyżki sosu tatarski Winiary
80 g sera feta
1 jajko
1 białko
4 ogórki małosolne
sól, pieprz
natka pietruszki, koper

pozostałe:

3 jajka ugotowane
sos tatarski Winiary
1 ogórek małosolny


Ciasto:
Składniki na ciasto przekładam do miski, kroję nożem i zagniatam rękoma krótko. Ciasto wstawiam do lodówki na godzinę. Przekładam na stolnicę podsypaną mąką i wałkuję cienko na wielkość formy, moja ma 26 cm. Ciasto przekładam do formy wysmarowanej, dociskam do brzegów i odcinam przy brzegach nadmiar. Wstawiam do nagrzanego piekarnika góra dół temp 200 stopni na 20 minut aż się zrumieni.Przed wstawieniem ciasta do piekarnika nakłuwam spód widelcem.

Farsz z botwiny:
Na patelni rozgrzewam olej i przesmażam pokrojoną cebulę. Botwinę dokładnie myję. Buraczki małe obieram i ścieram na tarce jarzynowej dodaję co cebuli, dodaję też pokrojone łodyżki. Całość przesmażam około 10 minut na wolnym ogniu.Dodaję sprasowany czosnek i na końcu pokrojone liście botwiny i smażę już dosłownie dwie minuty. Liście nie wymagają długiej obróbki. Do przestudzonej botwiny dodaję jogurt, jajko, białko, sos ziołowy, ser feta pokruszony, doprawiam pieprzem i solą. Feta już jest słona więc ostrożnie z solą. Farsz mieszam i wylewam na podpieczony wystudzony spód tarty.

Farsz tatarski:

Do miski przekładam jogurt, dodaję fetę, jajko, białko, starte na tarce jarzynowej ogórki, pokrojony koper, natkę, sos tatarski, sól, pieprz. Mieszam i wylewam na farsz z botwiny. Na górze układam połówki jajek ugotowanych, dodaję plastry ogórka. Wstawiam tartę do nagrzanego piekarnika temp 170 stopni góra dół na 30 minut. Przed podaniem dekoruję jajka sosem tatarskim, posypuję zieleniną.

'Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl'

5 komentarzy: