wtorek, 18 kwietnia 2017

Cukier fiołkowy

Mój pierwszy cukier fiołkowy. Udało mi się w tym roku zdążyć na wysyp kwiatów i tak oto powstał fajny fioletowy aromatyczny cukier. Idealny do deserów, dekoracji. Można go przechowywać. 

















1 szklanka płatków fiołków
2/3 szklanki cukier kryształ


Kwiaty fiołków obrywam z płatków. Aromat jest właśnie w płatkach. Przekładam płatki do moździerza, dodaję cukier i ucieram. Zrobiłam to w trzech porcjach, żeby lepiej rozetrzeć płatki kwiatów. Cukier wysypuję na papier do pieczenia i zostawiam na noc w ciepłym i suchym miejscu. Nie suszę w piekarniku bo straci aromat.. Na drugi dzień cukier kruszę palcami, ponieważ sklei się i przekładam do słoiczka. Można przechowywać go kilka miesięcy. Ma niepowtarzalny zapach. Im więcej płatków dodamy tym intensywniejszy kolor i zapach uzyskamy.

2 komentarze:

  1. Przepiękny kolor!
    Na pewno doda uroku wielu wypiekom...
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż przez monitor mi zapachnialo! Cudownie musi smakować!

    OdpowiedzUsuń