sobota, 25 marca 2017

Krem szpinakowo jarmużowy


Pożywna zielona zupa krem. Szpinak można wykorzystać nie tylko w farszach ale dodawać go można do zup. Tworzą świetny duet z jarmużem. Oba piękne zielone, pełne witamin a często niedoceniane. Polecam taką zupę z chipsami z jarmużu i migdałami.

















100 g jarmużu
100 g szpinaku
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 ziemniaki
800 ml bulionu warzywnego
sól, pieprz
1 liść laurowy
3 łyżki śmietany ukwaszonej
2 łyżki migdałów prażonych
olej rzepakowy


Szpinak i jarmuż płuczę i osączam z wody. Cebule kroję drobno, przesmażam na patelni razem z czosnkiem pokrojonym. Dodaję ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę, liść laurowy i chwilę przesmażam razem. Zalewam bulionem i gotuję na wolnym ogniu aż ziemniaki będą aldente. Garść jarmużu zostawiam do zrobienia chipsów. Wrzucam jarmuż i szpinak i dalej gotuję aż ziemniaki zmiękną a warzywa nie stracą koloru. Wyjmuję liść laurowy i miksuję wszystko blenderem. Doprawiam solą, pieprzem. Na patelni na oleju przesmażam liście jarmużu aż będą chrupiące. Zupę podaję ze śmietaną,chipsami z jarmużu i migdałami.

2 komentarze:

  1. Bardzo wiosenna zupka,do tego moje klimaty więc podstawiam miseczke :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń