sobota, 6 sierpnia 2016

Szaszłyki z zielonym sosem


Szaszłyki które można zrobić na obiad albo na kolację. Polecam zrobić do nich zielony i zdrowy sos na bazie jogurtu i oliwy. Klasyka na grillu ale jaka dobra.



















marynata:

1 pierś z kurczaka
1 cebula biała
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
2 łyżki octu balsamicznego
3 łyżki octu winnego
koper świeży
1 łyżeczka estragonu


1 cukinia
2 cebule czerwone
1 papryczka chili
9 pomidorków koktajlowych
przyprawa grecka
oliwa

sos:

200 g jogurtu greckiego
1/3 pęczka koperku
1/3 pęczka natki pietruszki
5 łyżek oliwy z oliwek
sól, pieprz

Pierś z kurczaka kroję w długie cienkie paski, przekładam do pojemnika, dodaję pokrojoną cebulę, sprasowany czosnek, sól, pieprz, ocet balsamico, ocet winny, posiekany koperek, estragon, mieszam i odstawiam na noc do lodówki w marynacie.
Cukinię kroję w cienkie długie paski za pomocą obieraczki. Cebulę kroję na pół i oddzielam łuski poszczególnych warstw. Na patyczki do szaszłyków nadziewam pomidora, pasek piersi z kurczaka, kawałek chili, pasek cukinii, cebulę, i znowu pomidora i tak do końca patyczka. Szaszłyki smaruje oliwą, posypuję estragonem i grilluję.

Sos: Koper i natkę kroję drobno, przekładam do pojemnika , dodaję oliwę i miksuję blenderem. Jogurt dodaję na końcu i już nie miksuję bo sos ma być gęsty. Miksowanie spowoduje że sos będzie rzadki. Doprawiam solą, pieprzem.



1 komentarz:

  1. pysznie, zdrowo i kolorowo :) taka kuchnia najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń