wtorek, 16 sierpnia 2016

Semifreddo kokosowo ryżowe


Deser lodowy ryżowo kokosowy z owocami sezonowymi. W mojej wersji mleczko kokosowe ale można je zastąpić śmietaną kremówką jak ktoś woli. Z ryżem preparowanym który przypomina mi smaki dzieciństwa który to był wielkim smakołykiem jak nic innego nie było.


















 szyszki:
40 g ryżu preparowanego
1 łyżka miodu
50 g czekolady gorzkiej
1 łyżka masła

pozostałe:
100 g malin
1 szklanka borówek
1 puszka mleczka kokosowego 80%
2 jajka
2 łyżki cukru brązowego


Szyszki:
Masło, miód i czekoladę przekładam do miski i rozpuszczam w kąpieli wodnej nad parą.Dodaję  ryż preparowany i mieszam. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i wykładam ryż na cienką warstwę i ostawiam do lodówki do stężenia.

Mleczko kokosowe przełożyłam na dobę do lodówki żeby oddzieliła się śmietaną od wody. Puszkę otwieram ostrożnie i wyjmuje łyżką śmietanę do miski, następnie ubijam mikserem. Jajka przekładam do drugiej miski, dodaję cukier i ubijam na parze, co jakiś czas zdejmując z garnka ubijam dalej i ponownie wkładam. Do połączenia z mleczkiem jajka muszą być zimne.Śmietanę łączę z jajkami. Całą keksówkę wykładam folią spożywczą, na dno wysypuję część borówek, dodaję szyszki, wylewam część masy, znowu szyszki, borówki, maliny, i tak warstwowo do końca składników. Wstawiam do zamrażalnika na kilka godzin albo na noc. Przed podaniem wyjmuję z zamrażalnika co najmniej 30 minut.

4 komentarze:

  1. Wow wygląda cudownie <3 Tak bogato i kolorowo *.*

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pięknie wygląda w przekroju! :) No i ten kokosowy smak - super.

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo ciekawy pomysł na deser :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Już od dawna chodzi mi po głowie zrobienie semifredo :) Twoje wygląda naprawdę świetnie.
    PS Piękne zdjęcia :)
    Zapraszam również do mnie -> http://kucharzowanienamaxa.pl/

    OdpowiedzUsuń