środa, 17 sierpnia 2016

Pomidorowa po włosku

Pomidorowa trochę w innym wydaniu ale zapewniam że jest bardzo dobra. Naleśniki bazyliowe zamiast makaronu czemu nie. W sezonie pomidorowym można zaszaleć i zaskoczyć rodzinę.
















zupa:
1 kg pomidorów
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
0,75 litra bulionu drobiowego
1/3 szklanki śmietany 18 %
olej

naleśniki:
1/2 szklanki mąki
1 jajko
1/3 szklanki mleka
1 pęczek bazylii
sól
1/2 opakowania sera feta


Pomidory myję, kroję na pół przekładam do garnka. Podsmażam aż puszczą sok i będą miękkie, następnie przecieram przez sito. Cebulę, czosnek obieram i kroję drobno, przesmażam. Dodaję przetarte pomidory i dalej przesmażam aż przecier zredukuje się. Dolewam bulion zagotowuję i miksuję blenderem. Dolewam śmietanę, doprawiam solą, pieprzem.

Naleśniki:
Do wysokiego pojemnika wsypuję mąkę, dodaję jako, liście bazylii, ale zostawiam ich część,  mleko, sól , łyżkę oliwy i miksuje blenderem. Naleśniki smażę na odrobinie oleju. Smaruję serem feta, układam liście bazylii i zwijam w rulon. Kroję na małe kawałki i nabijam na patyczki do szaszłyków. Zupę podaję z serem feta i szaszłykami oraz listkami bazylii.

3 komentarze:

  1. Bardzo fajna ta zupa...no i te naleśniki bazyliowe...:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Great article. I read this article properly. This is one of the best posts. Thanks sharing this article
    Redbubble,Spreadshirt uk,teefury coupon,t shirt hell,threadless us
    Teespring coupon,Teepublic coupon,80stees coupon codes

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo fajnie podana zupka :)

    OdpowiedzUsuń