niedziela, 28 sierpnia 2016

Polędwiczki z sosie z podgrzybkami


Obiad który zrobimy szybko, bo polędwiczki nie muszą długo się smażyć. Duszone w sosie grzybowym zapewniam że nie można się im oprzeć. Obiad z nutą lasu i grzybami które uwielbiam. Lidunia wielkie dzięki za ten dar lasu, lepszego prezentu nie mogłam dostać. :-)





















1 polędwica wieprzowa
1 cebula
30 dkg podgrzybków
15 dkg pieczarek
sól, pieprz kolorowy
pieprz cytrynowy
przyprawa grecka
przyprawa do wołowiny
200 g śmietany 18 % ukwaszonej
natka pietruszki

Polędwicę oczyszczam z błony, kroję na plastry 1,5 cm lekko rozbijam dłonią. Solę, posypuję pieprzem kolorowym i cytrynowym, przyprawą grecką. Cebule kroję drobno przesmażam na oleju, dodaję polędwicę i smażę z każdej strony po około 4 minuty. Podlewam wodą podczas smażenia. Grzyby myję, kroję w plasterki i smażę na osobnej patelni. Dodaję do mięsa chwilę smażę, dolewam trochę wody jak odparowała. Śmietanę przekładam do miseczki, dodaję po trochu wywar od mięsa i hartuję śmietanę. Wlewam ją do sosu i już nie zagotowuję. Sos zgęstnieje jak postoi. Doprawiam według uznania, posypuję natką.

1 komentarz:

  1. pyszna klasyka, na która zawsze jestem chętna :)

    OdpowiedzUsuń