wtorek, 30 sierpnia 2016

Bezglutenowa tarta z warzywami


Tarta lekko wędzona za sprawą ryby, z dodatkiem fasolki, kukurydzy i groszku Firmy JAMAR. Otrzymałam smaczną paczuszkę dzięki której ona powstała. Wersja bezglutenowa. Tarta powstała fajna, krucha.



















spód tarty:
150 g mąki kukurydzianej
100 g mąki ryżowej
3 żółtka
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka przyprawy miks
150 g masła zimnego
3 łyżki zimnej wody


farsz:
2/3 puszki kukurydza z groszkiem Jamar
2/3 puszki fasolki czerwonej Jamar
5 pomidorków koktajlowych
15 dkg sera wędzonego twardego
40 dkg wędzonego dorsza
sól, pieprz
przyprawa miks
3 jajka
1 białko
300 g jogurtu greckiego
koper świeży

Do miski wsypuję mąki, dodaję pokrojone zimne masło, żółtka,sól, zimną wodę, i kroję całość nożem w misce, następnie zagniatam krótko.  Wstawiam na 30 minut do zamrażalnika. Formę tarty średnica 26 cm smaruję. Ciasto wałkuję na papierze do pieczenia następnie przekładam z papieru ciasto do formy. Spód tarty nakłuwam widelcem  Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 190 stopni góra dół na 20 minut.

 Do miseczki przekładam jogurt, wbijam jajka, dodaję białko, sól, pieprz, przyprawę, pokrojony koper i całość mieszam. Na wystudzony spód tarty przelewam 2/3 masy jogurtowej, układam kukurydzę z groszkiem, fasolkę, kawałki obranej ryby. Wylewam resztę masy jogurtowej, dodaję połówki pomidorków. Tartę wstawiam do piekarnika temp 180 stopni na 20 minut aż się zetnie.

2 komentarze:

  1. świetna na lekki obiad, a nawet śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bezglutenowe szaleństwo smaków. Świetna propozycja obiadowa :)

    OdpowiedzUsuń