czwartek, 2 czerwca 2016

Rolady z pesto i szparagami


Obiad wiosenny ze szparagami i młodą kapusta w roli głównej oraz zieleniną z której zrobiłam pesto.Szparagowy sezon jest raz w roku to trzeba się nimi zajadać.













2 piersi z kurczaka
6 szparagów białych
sól, pieprz
olej rzepakowy
5 pomidorków koktajlowych


pesto:
1 pęczek natki pietruszki
1 łyżka orzechów włoskich
1/3 szklanki oleju rzepakowego
sól, pieprz
1 łyżka startego parmezanu
2 ząbki czosnku


kapusta:

1/2 główki kapusty młodej
1 cebula
sól, pieprz
2 ziela angielskie
1 łyżka masła


Natkę pietruszki pokrojoną miksuje blenderem z olejem, czosnkiem, serem, orzechami. Doprawiam solą, pieprzem.

Pierś z kurczaka nacinam chcąc uzyskać większy płat który rozbijam. Solę, pieprzę i smaruję pesto. Szparagi obieram i gotuję w osolonej wodzie aż będą prawie miękkie. Przestudzone szparagi  układam na piersi wzdłuż dłuższego boku. Zależy mi na tym żeby rolady były długie a nie grube.Zwijam, związuje nitką. i smażę na wolnym ogniu na oleju około 30 minut, razem przesmażam też pomidorki. Zimne roladki pozbawiam nitki i kroję na plastry.

Kapustę szatkuję, przekładam do garnka dodaję dwie szklanki wody ziele angielskie i gotuję aż kapusta będzie prawie miękka. Odlewam z niej część wody, dodaję pokrojoną cebulę i przesmażam jeszcze chwilę aż będzie miękka. Doprawiam sola, pieprzem, dodaję masło. Roladki podaję na kapuściez pomidorkami.



2 komentarze:

  1. Tak bardzo uwielbiam szparagi, że to danie to byłby dla mnie absolutny hit.

    OdpowiedzUsuń