czwartek, 14 kwietnia 2016

Sałatka ryżowa z łososiem

Sałatka dla tych co cenią zdrowie, są na diecie, żyją fit i lubię zjeść kolorowo, smacznie i zdrowo.Polecam łososia ugotować na parzę bo jest bardzo delikatny i soczysty.




















1/2 szklanki ryżu
20 dkg łososia
6 truskawek
1/2 awokado
10 gron winogrono ciemne
6 kulek mozzarella
1 garść roszponki
1/2 cytryny
sól, pieprz kolorowy
przyprawa do ryb
oliwa z suszonych pomidorów


Ryż dokładnie płuczę zimną wodą, przekładam do garnka wlewam szklankę wody, dodaję sól i gotuję na wolnym ogniu aż wchłonie wodę. Wstawiam pod koc na 30 minut aż dojdzie. Łososia solą, pieprzę, posypuje przyprawą do ryb i odstawiam na 30 minut. Po tym czasie gotuję go na parze w garnku około 10 minut, czas gotowania zależy od grubości łososia. mój był dość gruby. Truskawki, winogrono myję i kroję na cząstki, dodaję do ryżu przestudzonego, dokładam roszponkę, mozzarellę pokrojoną, awokado które skrapiam sokiem z cytryny, dodaję łososia którego dzielę na kawałki. Doprawiam solą, pieprzem, polewam oliwą od suszonych pomidorów.

5 komentarzy:

  1. Rzadko łączę ryby z ryżem, muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie, kolorowo i tak wiosennie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudeńka się dzieją na tym talerzu, aż ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń
  4. sałatka w sam raz dla mnie :) kolorowo i różnorodne smaki :)

    OdpowiedzUsuń