środa, 16 marca 2016

Tarta z żurkiem


Tarta z żurkiem na wielkanocnym stole będzie hitem. Jest bardzo dobra, pachnie kiełbasą, jajkiem, żurkiem i boczkiem. Znika bardzo szybko ze stołu. Okres wielkanocnych przepisów rozpoczynam :-)
















 spód:

250 g maki pszennej typ 500
150 g masła
3 łyżki zimnej wody
2 żółtka
1/3 łyżeczki soli

farsz:
250 g śmietany 18 % ukwaszonej
2 białka
2 jajka
3 łyżki żurku w proszku
pieprz
1 łyżeczka majeranku
2 ząbki czosnku

dodatki
15 dkg boczku wędzonego
2 białe kiełbasy
3 jajka
natka pietruszki

Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, dodaję masło zimne pokrojone, żółtka, wodę. Całość kroję nożem potem zagniatam szybko rękoma. Ciasta nie wyrabiamy długo im krócej tym lepiej. Ciasto wkładam do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wałkuje je na papierze do pieczenia, ułatwi to przełożenie ciasta do formy. Formę do tarty smaruję, i przekładam ciasto i ugniatam je , nadmiar odcinam. Nakłuwam widelcem, wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 220 stopni na 15-20 minut aż się zarumieni.

Do miseczki przekładam śmietanę, dodaję jajka, białka, żurek, pieprz, majeranek, czosnek sprasowany. Całość mieszam widelcem.

Boczek kroję w paski i przesmażam na patelni. Jajka sztuk trzy gotuję na twardo i kroję na pół.
Na wystudzone ciasto wylewam 2/3 farszu, układam plastry kiełbasy, połówki jajek, dodaję boczek i wylewam resztę farszu. Tartę wstawiam do piekarnika nagrzanego temp 190 stopni na 15 minut aż się zetnie. Posypuję natką pietruszki.


4 komentarze:

  1. jestem pod wrażeniem-serio! świetna propozycja) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł z tą tartą, zapisuje do spróbowania :)

    OdpowiedzUsuń