poniedziałek, 26 października 2015

Szatkowane kotleciki z jarmużem i kuskusem


Kotleciki w których można się zakochać. Są tak dobre że nie można się im oprzeć. Lekkie, dużo zdrowych składników. Przemyciłam w nich kaszę którą bardzo lubię, ale jak ktoś nie lubi to nawet się nie zorientuje że ona tam jest.

















1 pierś z kurczaka
1/4 brokuła
1/2 papryki czerwonej
1/2 szklanki kaszy kuskus
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka startego sera żółtego
100 g jarmużu
sól, pieprz
1 łyżeczka cubrzycy czerwonej
przyprawa włoska
2 łyżki mąki
1 jajko
masło klarowane

Kaszę zalewam gorącą wodą według opakowania i odstawiam na pieć minut.
Pierś z kurczaka kroję drobno, posypuję solą, pieprzem, cubrzycą. Odstawiam na 30 minut. Brokuły, dzielę na małe różyczki, jarmuż kroję. Gotuję razem aldente około 3 minuty w osolonej wodzie. Odcedzam i przelewam zimną wodą. Paprykę kroję w kostkę.Wszystko przekładam do kurczaka, dodaję jogurt, mąkę, jajko, kaszę, przyprawę włoską, ser. Całość mieszam  Na patelni na maśle łyżką nakładam porcję i smażę na wolnym ogniu.




4 komentarze:

  1. Ale masz świetne pomysły na obiady, zawsze coś nowego:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniałe kotleciki :) do tego surówka i lunch do pracy gotowy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawe kotlety, smakowite danie :)

    OdpowiedzUsuń