środa, 7 października 2015

Sałatka figa z gruszką


Sałatka którą jadam często jesienią kiedy gruszki są najlepsze i figi też. Uwielbiam dodawać owoce do sałatek. Szybka, prosta do zrobienia i bardzo dobra.


















2 garście rukoli
1 gruszka
2 figi
10 gron winogrono ciemne
1/2 cebuli czerwonej
1 kawałek sera camembert
10 oliwek czarnych
masło klarowane

sos:
1 łyżeczka musztardy francuskiej
4 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
1 łyżeczka sosu balsamico

Rukolę myję, osuszam i układam na talerzu.Gruszkę kroję na cząstki, wykrawam nasiona. Smażę na patelni grillowej na maśle. Figi kroję na cząstki, cebule w piórka, winogrono na pół. Na rukoli układam gruszkę, figi, winogrono, cebulę, ser, oliwki. Musztardę mieszam z oliwą, balsamico, dodaję sól, pieprz. Sosem polewam sałatką.

11 komentarzy:

  1. Pyszna sałatka, super kompozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. cudowne połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepiękna ta sałatka, jedyny minus to szkoda zacząć jeść i popsuć taką kompozycję ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam sałatkę, wyszła meeeeega pyszna, dzięki za przepis:)))))

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam sałatkę, wyszła meeeeega pyszna, dzięki za przepis:)))))

    OdpowiedzUsuń