piątek, 9 października 2015

Pasta z fasoli i buraków pieczonych

Pasta z pieczonych buraków, czosnku i fasoli. Polecam gotować fasolę przy okazji gotowania zupy za jednym razem. Pasta jest bardzo zdrowa i dobra.















1 szklanka fasoli
2 buraki
1 główka czosnku
1 cebula duża
sól, pieprz
oliwa z oliwek
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki bazylii

Fasolę moczę przez noc. Na drugi dzień gotuję ją miękkości. Buraki obieram i kroję w plastry. Cebule obieram i tez kroję w plastry. Układam an blaszce na papierze do pieczenia, polewam oliwą, posypuję solą, pieprzem, oragano, bazylią. Dodaję także ząbki czosnku nie obrane. Wstawiam do piekarnika i piekę 30 minut aż buraki będą miękkie temp 200 stopni. Po wyjęciu z piekarnika czosnek obieram z łusek,  dodaję fasole odsączoną z wody, cebule, buraki i całość miksuję blenderem. Na końcu doprawiam jeszcze.


9 komentarzy:

  1. BURACZKI TO JEDNO Z MOICH ULUBIONYCH WAZYW, ZARAZ PO DYNI, SUPER PASTA!

    OdpowiedzUsuń
  2. Samo zdrowie, a kolor poprawia nastrój:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolor ma przecudny, smak pewnie równie doskonały :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kolor ma uroczy :) fajne smarowidło :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawa pasta, lubię buraczki więc muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń