poniedziałek, 1 czerwca 2015

Krem z zielonych szparagów

Zupa bardzo lekka, zdrowa i błyskawiczna do zrobienia. Polecam kiedy szparagów mamy pod dostatkiem.Zakochałam się w tym kremie.


















500 g zielonych szparagów
3 szklanki wywaru warzywnego
2 cebule średnie
2 ząbki czosnku
4 łyżki śmietany kremówki
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka masła klarowanego
sól, pieprz
2 łyżki prażonego słonecznika

Szparagi myję  kroję na kawałki. Cebule obieram i kroję drobno, przesmażam z czosnkiem na maśle klarowanym. Dodaję szparagi, zalewam bulionem i gotuję 5 minut. Przekładam do wysokiego pojemnika od blendera i miksuję. Podaję ze śmietaną kremówką, odrobiną oliwy i ziarnami słonecznika.

13 komentarzy:

  1. Świetny krem, chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ apetycznie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. od dawna mam ochotę na taki krem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetnie wygląda! chociaż nie przepadam za szparagami, kusisz mnie tym kremem :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie dziwę się, tez uwielbiam szparagi

    OdpowiedzUsuń
  6. świetne wykorzystanie szparagów, takie kremy są pysznie delikatne w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. kremu ze szparagów jeszcze nie robiłam,a wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. po prostu boski<3 ze szparagami uwielbiam krem

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniała zupa krem. W ogóle masz dużo ciekawych pomysłów na wykorzystanie szparagów! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. A mnie się taki krem nie udaje:(((

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aga ale dlaczego tobie się nie udaje?

      Usuń