czwartek, 28 maja 2015

Tarta ze szparagami i ziemniakami

Tarta ze szparagami białymi i zielonymi. Robi się ją szybko, i tez szybko znika. Z nutą migdałową za prawą tartych migdałów które dodałam do kruchego ciasta.



















ciasto:
200 g mąki pszennej typ 500
50 g migdałów tartych
2 żółtka
1/2 łyżeczki soli
150 g masła zimnego
2 łyżki wody zimnej

farsz:
5 grubych szparagów białych
12 szparagów zielonych
100 g sera feta
4 łyżki czubate jogurtu greckiego
2 ziemniaki średnie ugotowane
2 jajka
1/3 gałki muszkatołowej
sól, pieprz do smaku
6 gałązek koperku
4 pomidorki koktajlowe


Ciasto:
Make przesiewam do miski, dodaję żółtka, pokrojone zimne masło, sól, gałkę muszkatołową, tarte migdały. Ciasto kroję nożem,na końcu dodaję wodę i zagniatam szybko ręką, jak najkrócej. Wkładam do lodówki na godzinę. Formę do tarty średnica 25 cm smaruję masłem. Ciasto wałkuję na papierze do pieczenia. Przekładam razem z papierem do formy. Papier ułatwia przeniesienie ciasta. Odrywam go i ciasto mocno przyciskam do formy. Ciasto obciążam fasolą i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 190 stopni na 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika czekam aż wystygnie.

Farsz:
Szparagi białe obieram i gotuję w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Po pięciu minutach dokładam zielone szparagi i gotuję dalej do miękkości około 10-15 minut. Wyjmuję i studzę.
Do miski przekładam jogurt, dodaję jajka, pokruszony ser feta, zmiksowane ziemniaki, gałkę muszkatołową startą, sól, pieprz. Całość mieszam, i dodaje pokrojony koperek. Na tartę wylewam 2/3 masy jajecznej, układam szparagi, i wylewam resztę masy. Układam połówki pomidorków koktajlowych. Wkładam na 30 minut do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni.

14 komentarzy:

  1. Tarta wygląda przeeepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cóż za tarta, świetna:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale kolorowa, kusisz, kusisz;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tarta genialna.Taka wiosenna z tą zielenią.A zwłaszcza pyszne dodatki;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie dania lubie, a tarty wręcz uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam tarty, a sezonowe jeszcze bardziej :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. obłędna tarta! szparagi, kruchy migdałowy spód - same smakowitości!

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm pychotka, chętnie bym takiej tarty spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękna nie dziwie się że szybo znika :)

    OdpowiedzUsuń
  10. tarta wygląda jak jakiś obrazek :)

    OdpowiedzUsuń