środa, 13 maja 2015

Szpinakowe naleśniki


 Naleśniki zdrowe, mocno zielone i pełne witamin. Z dodatkiem kaszy, rukoli i szpinaku.Jak wiosna to i zielono musi być na talerzu. Wersja dla tych i nie tylko co lubią zdrowe wersje naleśników.







ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki mleka
1 jajko
1 łyżka oliwy
sól szczypta
1 duża garść szpinaku

farsz:
30 dkg szpinaku
5 dkg sera białego
sól, pieprz
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju
1 garść rukoli
1/3 szklanki kaszy kuskus
10 pomidorków koktajlowych


Mąkę przesypuję do wysokiej misy, dodaję sól, jajko, umyty szpinak, oliwę, mleko. Całość miksuję blenderem. Ciasto wstawiam na 30 minut do lodówki. Naleśniki smażę bez oleju, spryskuję tylko delikatnie patelnię na początku.

Farsz:
Kaszę przelewam zimą wodą, przekładam do miski, i zalewam 1/3 szklanki gorącej wody. Odstawiam na 15 minut.
Szpinak myję, i kroję. Przesmażam na pralni na oleju, dodaje czosnek, doprawiam solą, pieprzem. Szpinak puści wodę, więc ją odlewam i dodaję pokruszony ser.
Na każdym naleśniku układam rukole, na to farsz szpinakowy, kaszę i zwijam. Pomidorki koktajlowy kroję na ćwiartki i przesmażam na patelni. Naleśniki podaję z pomidorami.

18 komentarzy:

  1. Jak pysznie, i jeszcze na dodatek zdrowo:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjne, samym wyglądem zachęcają do jedzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie szpinakowe naleśniki :) Twoje do tego pysznie nadziane.... Wiosna na talerzu! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wiosenne kolory:) robię czasem ciasto naleśnikowe ze szpinakiem, a tu proszę - szpinak podwójnie:) chętnie skorzystam z pomysłu!

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam, mniam :D
    wyglądają bardzo kolorowo, ale i zdrowo jednocześnie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tylko garść szpinaku i tak intensywny kolor ,super.

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny kolor. Wiosenne i smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Iście wiosenne danie, je sie oczami!

    OdpowiedzUsuń
  9. ŁAŁ! Robią wrażenie! muszę kiedyś spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  10. kolor mają iście wiosenny :)

    OdpowiedzUsuń