niedziela, 17 maja 2015

Sałatka z pesto pietruszkowym i szparagami


Sałatka makaronowa z pesto i szparagami. Zdrowo, zielono i lekko. Polecam w formie na obiad bo jest syta. Szybka i prosta do zrobienia.
























250 g makaronu drobnego kokardki
5 szparagów zielonych
5 szparagów białych
10 pomidorków koktajlowych
olej

 pesto:
1 pęczek pietruszki
8 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki słonecznika
2 łyżki sera startego parmezan
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, cukier


Szparagi białe obieram, zielonych nie. Kroję na kawałki. Przekładam do garnka białe, dodaję sól, cukier szczyptę i gotuję. Po chwili dodaję zielone one krócej się gotują. Szparagi gotuję aldente nie mają być rozgotowane sprawdzam w międzyczasie.

Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie, odcedzam.

Pietruszkę myję, odsączam i kroję. Przekładam do wysokiej misy blendującej. Dodaję słonecznik, oliwę, ser parmezan, czosnek. Całość miksuję na jednolitą masę.
Pomidorki koktajlowe kroję na pól, i przesmażam na odrobinie oleju.

Makaron łącze z pesto, dodaję pokrojone szparagi i pomidorki. Posypuję natką pietruszki.

12 komentarzy:

  1. Fajna sałatka, wygląda tak wiosennie zielono :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak zielono, bardzo apetycznie i zdrowo:)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszna sałatka! :) zielona i fajnie przełamana czerwienia przez pomidorki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ależ pyszna, wiosenna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  5. już za sam sos pesto ma u mnie wielki plus:)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo ciekawa sałatka, idealna na szparagowy sezon :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. piękna prezentacja bardzo smacznej sałatki :)

    OdpowiedzUsuń