poniedziałek, 4 maja 2015

Rolada z indyka ze szpinakiem i fetą

Szpinak uwielbiam i mogę go jeść w rożnych kombinacjach, szczególnie świeży. Polecam roladę ze szpinakiem i serem feta. Indyk jest delikatny i dietetyczny.




























70 dkg  filetu z indyka
60 dkg szpinaku świeżego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
5 dkg sera feta
przyprawa do kurczaka
15 dkg boczku wędzonego
masło klarowane

Filet  z indyka nacinam tak żeby powstał jeden duży płat mięsa. sole, pieprzę, posypuje przyprawą do kurczaka. Szpinak dokładnie myję, kroję na mniejsze części i przesmażam na maśle klarowanym. Dodaję sprasowany czosnek, doprawiam pieprzem i niewielką ilością soli.Szpinak przekładam na sitko żeby odsączyć go z wody. Układam na filecie na całym płacie zostawiając po jednym centymetrze z każdego boku. układam kawałki sera feta. Zwijam z krótszego boku w roladę. Boczek wcześniej zamroziłam i pokroiłam na cienkie plastry maszyna do chleba. Obłożyłam roladę plastrami boczku. Związałam roladę sznurkiem wtedy lepiej się będzie trzymać. Przesmażyłam ją z każdej strony na maśle na patelni żeby się przyrumieniła, podlałam ją niewielką ilością wody.. Przełożyłam do brytfanny, i piekłam pod przykryciem w piekarniku temp 200 stopni 45 minut. Po wyłączeniu  zostawiłam ją na chwilę w piekarniku

15 komentarzy:

  1. Świetne danie, pełne smaku i koloru :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie wyglądają takie roladki ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie roladki no i kocham szpinak <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Samo zdrowie! I do tego tak apetycznie się prezentuje, mniam :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe te rolady, lubię tak przygotowane mięsko

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie jadam mięska ale pieknie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  7. mniam <3 idealna na obiad <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Pomysłowe i takie pysznie szpinakowe:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ciekawie się prezentuje.Szpinak w połączeniu z indykiem musi być bardzo smakowity;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniała porcja mięsa!!

    OdpowiedzUsuń