czwartek, 4 września 2014

Trio mirabelki, bez i jabłko w soku

Czarny bez inaczej hyćka  to moc witamin. Jego owoce zawierają pektyny, witaminę c, prowitaminę A, wapń, potas, żelazo. kwasy organiczne, sterole. Mają właściwości moczopędne, przeciwzapalne, przeciwbólowe i napotne. Pomagają usuwać szkodliwe produkty przemiany materii w organizmie. Moja wersja jest z mirabelką i jabłkami. Lubię łączyć rożne owoce ze sobą, a przez to sok nie jest tak cierpki. Osobiście bardzo go lubię i zima piję od czasu do czasu. Sok ten trzeba pić z umiarem.










Jeszcze większą różnorodność cennych substancji kryją w sobie owoce czarnego bzu: m.in. glikozydy antocyjanowe, pektyny, garbniki, kwasy owocowe, witaminy (szczególnie dużo C i prowitaminy A)

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/czarny-bez-wlasciwosci-i-dzialanie-przepis-na-sok-z-czarnego-bzu_37132.html
Jeszcze większą różnorodność cennych substancji kryją w sobie owoce czarnego bzu: m.in. glikozydy antocyjanowe, pektyny, garbniki, kwasy owocowe, witaminy (szczególnie dużo C i prowitaminy A), sole mineralne (wapnia, potasu, sodu, glinu i żelaza). Poza właściwościami napotnymi i moczopędnymi mają też lekko przeczyszczające i przeciwbólowe

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/czarny-bez-wlasciwosci-i-dzialanie-przepis-na-sok-z-czarnego-bzu_37132.html
Jeszcze większą różnorodność cennych substancji kryją w sobie owoce czarnego bzu: m.in. glikozydy antocyjanowe, pektyny, garbniki, kwasy owocowe, witaminy (szczególnie dużo C i prowitaminy A), sole mineralne (wapnia, potasu, sodu, glinu i żelaza). Poza właściwościami napotnymi i moczopędnymi mają też lekko przeczyszczające i przeciwbólowe

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/czarny-bez-wlasciwosci-i-dzialanie-przepis-na-sok-z-czarnego-bzu_37132.html
owoce czarnego bzu: m.in. glikozydy antocyjanowe, pektyny, garbniki, kwasy owocowe, witaminy (szczególnie dużo C i prowitaminy A), sole mineralne (wapnia, potasu, sodu, glinu i żelaza). Poza właściwościami napotnymi i moczopędnymi mają też lekko przeczyszczające i przeciwbólowe.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/czarny-bez-wlasciwosci-i-dzialanie-przepis-na-sok-z-czarnego-bzu_37132.html
owoce czarnego bzu: m.in. glikozydy antocyjanowe, pektyny, garbniki, kwasy owocowe, witaminy (szczególnie dużo C i prowitaminy A), sole mineralne (wapnia, potasu, sodu, glinu i żelaza). Poza właściwościami napotnymi i moczopędnymi mają też lekko przeczyszczające i przeciwbólowe.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/czarny-bez-wlasciwosci-i-dzialanie-przepis-na-sok-z-czarnego-bzu_37132.html

5 kg czarnego bzu
1 kh mirabelek
1 kg jabłek
1 kg cukru


Czarny bez baldachy muszą być bardzo dojrzałe obieram z szypułek, myję i osączam na sitku. Przekładam do garnka od sokownika. Jabłka myję, osuwam ogonki, kroję na pół i dodaję do bzu razem z umytymi mirabelkami. Do drugiej części sokownika dodaje cukier. Owoce gotuję około półtorej godziny do momentu aż zaczną puszczać sok. Słoiki wyparzam w piekarniku i nalewam do nich gorący sok. Zakręcam i odstawiam do góry dnem. Nie pasteryzuje już.

10 komentarzy:

  1. Jak ja wielbię bez. Mogłabym te wszystkie słoiki Tobie podkraść :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też uwielbiam bez , a kiedyś go nie lubiłam. Jak to się smaki zmieniają z wiekiem :-)

      Usuń
  2. U nas już po mirabelkach, ale czarny bez jeszcze wisi na gałązkach. Mam nadzieję że zdążę przed sójkami które mają w tym roku wielki apetyt na wszystkie owoce :) Jeśli zamiast mirabelek mogą być inne śliwki to z chęcią skorzystam z przepisu. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mogą być śliwki, maliny, winogrona. Ja daje co mam, a owoce to moc witamin :-)

      Usuń
  3. Kiedyś robiłam soki z czarnego bzu ,ale smak niespecjalny ,nie wpadłam na to ,żeby połączyć go z innymi owocami.

    OdpowiedzUsuń
  4. mam młodziutki krzak czarnego bzu, więc i owoców tyle co na lekarstwo, ale ten przepis zapisuję i kiedyś na pewno wykorzystam, bo smak samego bzu nie jest za ciekawy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlatego polecam łączyć bez, ja jestem jednak wynalazek ha ha bo uwielbiam sam bez :-)

      Usuń
  5. Ojej takie trio musi smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń