niedziela, 14 września 2014

Drożdżowiec z kurkami


Podbił moje podniebienie i rodziny. Kurki pachniały lasem. Drożdżowe na słono idealne na wynos i do pracy. Można zrobić z innymi grzybami.




















ciasto:
2 szklanki mąki pszennej wrocławskiej
szczypta soli
2 dkg drożdży
3/4 szklanki letniej wody


Zaczyn
Drożdże wykruszam do miski, wlewam 4 łyżki letniej wody, dodaję 1 łyżkę mąki, szczyptę cukru i rozrabiam. Odstawiam do wyrośnięcia.

Do zaczynu przesiewam resztę maki, dodaję sól i resztę wody. Wyrabiam łyżką drewnianą około 5 minut. odstawiam przykryte ściereczka do wyrośnięcia.


farsz:
30 dkg kurek
1 ser camembert z papryką
10 pomidorków koktajlowych
bazylia świeża
sól, pieprz
1 łyżeczka masła klarowanego
1 garść oliwek czarnych

Kurki myję dokładnie, osuszam i przesmażam na maśle klarowanym. Doprawiam solą, pieprzem. Ciasto po wyrośnięciu dzielę na dwie części. Jeżeli jest za rzadkie podsypuje mąką i  wyrabiam, Blaszkę małą smaruję, i wykładam połowę ciasta dokładnie rozprowadzam. Z drugiej połowy formuje dwa wałki długie które układam do okoła blaszki. Ciasto zostawiam do wyrośnięcia na 30 minut. Układam na nim kurki, połówki pomidorków, kawałki sera. Wstawiam do piekarnika temp 180 stopni na 35-40 minut. Ciasto podpiekam do momentu aż lekko nabierze koloru złotego. Pięć minut przed wyjęciem dodaję oliwki. Podaję z bazylią świeżą.

16 komentarzy:

  1. Kochana,czy Ty nie śpisz w nocy,tylko wymyślasz te smakołyki?Bardzo apetyczna propozycja:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śpię , śpię i to dużo muszę spać :-)

      Usuń
  2. Coś zeżarło mi komentarz:)) Madziu bardzo lubimy wszystkie pizzo podobne twory to i ten by nam bardzo smakował:) tylko z podwójnej, ba nawet z potrójnej porcji, bo wygląda pięknie i pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. O rany boskie! Ślinotok na miejscu :) Dla mnie rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Focaccia w nowej odsłonie,pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie dziś zebrałam sporo kurek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha!! :) nic więcej nie muszę dodawać!

    OdpowiedzUsuń
  7. ty to wiesz jak kusić takimi wypiekami!:) w szczególności że wytrawne należą do moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Boskie, takie kolorowe :)
    Oj, narobiłaś mi apetytu... :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda rewelacyjnie :) Pyszności! Fajnie tu u Ciebie - obserwuję :)
    Zapraszam do mnie : www.tropikalnakuchnia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. łał! ciekawe! wygląda jak ciabatta!

    OdpowiedzUsuń
  11. wygląda apetycznie

    _________________
    a u mnie?
    to co każdy lubi, nowości ciuszkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Fantastyczne leśne smaki :)

    OdpowiedzUsuń