wtorek, 17 października 2017

Szakszuka z dynią


Jesienne danie z dynią, pomidorami lima oraz jajkami.Szakszuka to potrawa serwowana na śniadanie w Tunezji,w kuchni marokańskiej, egipskiej. Nazwa oznacza bałagan. Postanowiłam zrobić polską wersję z dynią której o tej porze roku mamy pod dostatkiem.






















3 jajka
70 dkg pomidorów lima
1 cebula
1 i 1/2 szklanka obranej dyni pokrojonej w kostkę
10 oliwek czarnych
sól, pieprz
papryka wędzona, papryka ostra
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
olej rzepakowy

Pomidory sparzam gorącą wodą i obieram ze skóry. Kroję na kawałki. Cebule kroję w kostkę i przesmażam na oleju, dodaję sprasowany czosnek. Do cebuli dodaję pomidory i dalej przesmażam, na końcu dodaję pokrojoną dynię w kostkę, doprawiam solą, pieprzem, papryką ostrą i wędzoną. Jak dynia będzie prawie miękka, robię w farszu wgłębienia i wbijam jajka, smażę jeszcze chwilę aż zetnie się białko. Przed podaniem posypuję natką i dodaję oliwki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz