niedziela, 8 października 2017

Polędwica w sosie serowym z kurkami

 Bardzo lubię polędwicę bo szybko się ją robi i jest delikatna. W sosie serowym z kurkami i pomidorami suszonymi stanowią pyszne trio. Polędwicę podałam z  kaszą i fasolką.
















sos serowy:

1 cebula duża
150 g serka topionego
200 g śmietany 18% ukwaszonej
125 ml wina białego
sól, pieprz
masło klarowane


 pozostałe:
1 polędwica wieprzowa
40 dkg kurek
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz
1/2 szklanki kaszy kuskus
30 dkg fasolki szparagowej
4 pomidory suszone
oliwa od pomidorów
natka pietruszki


 Cebule kroję drobno i przesmażam  na maśle klarowanym. Wlewam wino, dodaję serki topione i na wolnym ogniu przesmażam sos dwie, trzy minuty aż wino wyparuje. Na końcu wlewam śmietanę, dodaję sól, pieprz i chwilę podgrzewam.

Polędwice kroję na  kawałki grubości 2 cm. Rozbijam dłonią, posypuje solą, pieprzem, majerankiem i odstawiam na 30 minut. Na drugiej patelni przesmażam polędwicę po dwie minuty z każdej strony, dodaję oczyszczone i umyte kurki i przesmażam razem jeszcze 2-3 minuty. Polędwicę i kurki przekładam do sosu, posypuję natką, dodaję pomidory suszone pokrojone. 

Kaszę kuskus zalewam wrzącą wodą zgodnie z instrukcją opakowania i odstawiam na 15 minut. Fasolkę obieram i gotuję w osolonej wodzie. Odcedzam i kroję na kawałki. Dodaję do kaszy, wlewam oliwę z pomidorów, dodaję natkę. Polędwicę podaję z kaszą i fasolką.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz