piątek, 21 lipca 2017

Ślimaczki porzeczkowo marcepanowe

Drożdżowe ślimaczki z porzeczkami i marcepanem. Najlepsze jeszcze ciepłe. Idealne na piknik, do pracy.

















ciasto:

350 g mąki pszennej typ 500
2 dkg drożdży
60 g smalcu
1 jajko
1 żółtko
1/2 szklanki mleka
szczypta soli
4 łyżki cukru

nadzienie:
100 g marcepanu
1/2 szklanki porzeczek czerwonych
1/2 szklanki porzeczek czarnych
1 łyżka mąki ziemniaczanej

kruszonka:

2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka masła
1 łyżka marcepanu pokruszonego


Ciasto:
Do miski  wkruszam drożdże, dodaję mleka letniego i mąki około dwie łyżki, szczyptę cukru. Zaczyn ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję resztę mleka letniego, szczyptę soli. Jajko i żółtko ubijam mikserem z cukrem. Dodaję do mąki. Ciasto wyrabiam mikserem. Na końcu dodaję roztopiony i wystudzony smalec. Ciasto dalej wyrabiam mikserem. Przykrywam ściereczką i odstawiam na półtorej godziny do wyrośnięcia. Ciasto wykładam na stolnicę podsypaną mąką, zagniatam. Wałkuję na prostokąt o grubości 3 mm. Porzeczki myję i odsączam, z wody, dodaję do nich mąkę ziemniaczaną i pokruszony marcepan. Mieszam i wykładam na ciasto. Zwijam rulon od krótszego boku. Sklejam na końcach, kroję nożem na 12 części. Blaszkę o wymiarach 24X24 smaruje dokładnie. Układam w niej 9 ślimaczków w odstępach. ciasto urośnie:

Kruszonka:
Do miski wsypuję mąkę, dodaję masło i zagniatam palcami, na końcu dodaję marcepan i zagniatam. Kruszonką wykładam na ślimaczki. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp  180 stopni góra dół i piekę około 25 minut aż się zarumienią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz