sobota, 1 lipca 2017

Kieszonki z młodą kapustą


Letni obiad z młoda kapustą i marchewką. Polecam zrobić kieszonki ze schabu. Do tego surówka z kapusty i obiad gotowy. Do kieszonek dodałam mozzarellę , która fajnie farsz sklei. Bardzo dobre są tez tez na zimno.










4 plastry schabu
1/2 małej główki kapusty młodej
1 marchewka młoda
10 dkg boczku wędzonego
1 cebula
sól, pieprz
olej rzepakowy
1/2 kulki mozzarelli

panierka:
1 jajko bułka tarta

Plastry schabu  rozbijam, doprawiam solą, pieprzem. Boczek wędzony kroję i przesmażam na patelni. Wykładam na talerz. Marchewkę obieram i ścieram na tarce jarzynowej. Kapustę kroję, przekładam na patelnię, dodaję marchewkę, podlewam wodą 1/2 szklanki i duszę aż warzywa będą aldente. Dodaję boczek, doprawiam, solą, pieprzem. Na schabie układam plaster mozzarelli, dodaję farsz z kapusty i składam na pół jak kartkę papieru. Spinam wykałaczkami, obtaczam w rozmąconym jajku, i bułce tartej. Smażę na wolnym ogniu ,aż schab będzie miękki. Podaję z surówką z kapusty młodej.

1 komentarz:

  1. smacznie wyglądają muszę zrobić

    OdpowiedzUsuń